Leiden Rusland Blog

 • “Verkerkelijkt” het literatuuronderwijs in Rusland?

  “Verkerkelijkt” het literatuuronderwijs in Rusland?

  Sinds 9 maart kent Rusland een “Genootschap van de Russische Letterkunde”, een organisatie die tot doel heeft om de rol van de Russische literatuur en het Russisch als taal bij de culturele en geestelijke vorming van jongeren te versterken. Opvallend is dat de leiding van deze organisatie in handen ligt van patriarch Kirill die deze rol heeft geaccepteerd na een persoonlijk verzoek van Poetin.Is dit de opmaat voor een “verkerkelijking” (оцерквление) van het taal- en literatuuronderwijs in Rusland?
  Read more »
 • Putting the Putin in Putinization

  Putting the Putin in Putinization

  The list of countries at the apparent risk of Putinization continues to expand according to op-eds and think pieces online and in the media. But what exactly are the features of Putinization according to these articles and is there any consensus among them on what it stands for? Is a new spectre haunting Eurasia and beyond - the spectre of Putinization? Or is Putinization just a buzzword which works well as clickbait, but simply means whatever an author needs it to mean?
  Read more »
 • Verwijdering tussen Rusland en Oekraïne

  Verwijdering tussen Rusland en Oekraïne

  De hoofdartikelen en commentaren over de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne gaan vooral over het conflict in Oost-Oekraïne, maar de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne verslechteren ook economisch steeds verder. Vorige week blokkeerden actievoerders de toegang tot Oekraïne voor Russische vrachtwagens.
  Read more »
 • Oekraïense corruptie en het Associatieverdrag

  Oekraïense corruptie en het Associatieverdrag

  De grote mate van corruptie in Oekraïne wordt vaak genoemd als reden om bij het aanstaande referendum over het Associatieverdrag met het land, tegen dit verdrag te stemmen. Maar is het beeld van de corruptie in Oekraïne wel gerechtvaardigd? En welke rol zou het corruptieprobleem moeten spelen in overwegingen om voor of tegen het verdrag te stemmen?
  Read more »
 • The same and yet different: the development of the East-Slavic languages

  The same and yet different: the development of the East-Slavic languages

  They are very much alike, yet different : the East-Slavic languages. Russian, Ukrainian and Belarusian have a lot in common. All three of them have, for example, six cases, two verbal aspects and no articles, which places them apart from other Slavic languages such as Bulgarian and Polish. Yet, even among the closely related and strikingly similar East-Slavic languages, one can observe linguistic differences that are too great to neglect.
  Read more »
 • Vrouwen in de Russische cultuur, aan het begin van de 20e eeuw

  Vrouwen in de Russische cultuur, aan het begin van de 20e eeuw

  Tijdens de laatste ASEEES conferentie – de jaarlijkse Slavistentaptoe in de VS – raakte ik verzeild in een interessante discussie. We spraken over gender prejudices in Rusland aan het begin van de twintigste eeuw. Zoals overal in de ontwikkelde wereld hadden vrouwen in Rusland niet dezelfde rechten, en niet dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden als mannen. En er was ook een krachtig ontwikkeld informeel paternalisme, dat vrouwen tegenwerkte zich te ontplooien of carrière te maken.
  Read more »