Leiden Rusland Blog

Economische sancties, Westerse actie en Poetins slimme reactie.

Economische sancties, Westerse actie en Poetins slimme reactie.

De annexatie van de Krim en de vermoede steun van Rusland aan de Oost-Oekraïense separatisten leidden tot economische sancties jegens Rusland.

In plaats van toe te geven aan de verlangens van het Westen betaalt Rusland met gelijke munt terug en verbiedt het de import van onder andere groenten en fruit uit de landen van de Europese Unie en de Verenigde Staten. In de commentaren wordt gesteld dat Rusland zich hiermee in de eigen voet schiet. De consumenten zullen voor lege schappen komen te staan en de prijzen zullen stijgen. Dat zou wel eens kunnen leiden tot protesten in Rusland.

 

Importeren

De afgelopen jaren is de Russische bevolking meer (verse) groenten en fruit gaan eten. Deze toename wordt in verband gebracht met het gestegen inkomen, rijkere mensen eten gezonder (en groenten en fruit zijn gezond) dan armere mensen. De inkomensstijging is echter niet gelijk verdeeld. Het inkomen is in de regio’s rond Moskou en Sint Petersburg meer gestegen dan elders in het land. Het is daarom aannemelijk dat de importboycot met name Moskovieten en Sint-Petersburgers treft. Deze beide steden liggen ook nog eens betrekkelijk westelijk in Rusland. Dit beperkt de transportkosten. De bederfelijke waar moet in koelwagens aangevoerd worden en dan is Jekaterinaburg wel wat ver weg. En het wordt ook moeilijk om de kleinere steden en dorpen te voorzien van verse groenten en fruit uit het westen. Daarvoor schiet de infrastructuur in Rusland te kort.

 

Zelf produceren

De consumptie van verse groenten en fruit uit het Westen is vooral ten koste gegaan van de consumptie van de traditionele Russische groenten zoals aardappel, kool, tomaat, ui, wortel en allerlei soorten bessen. Als er geen paprika’s, courgettes en tomaten uit het Westland in de schappen komen kunnen deze weer door de traditionele Russische producten gevuld worden. Maar zelfs als dat niet gebeurt voltrekt zich geen ramp. De Russische groenten en fruit worden voor ongeveer een kwart tot een derde in de eigen (datsja) tuinen gekweekt. Dat maakt de Russen minder afhankelijk van het aanbod via markten en in het bijzonder van de grote supermarkten. Het wegvallen van de import van de verse producten zal de regio’s die (wat verder) buiten Moskou en Sint Petersburg liggen niet heel hard treffen. De stedelingen worden wel wat harder getroffen, maar ook zij hebben vaak de beschikking over een datsjatuin en kunnen altijd nog terugvallen op de traditionele Russische producten. Die zijn misschien niet zo aantrekkelijk als de import, maar om daarvoor een actief protest te laten horen tegen de import beperkingen ligt niet erg voor de hand.

 

Effectieve boycot

De keuze van de regering voor een importbeperking van groenten en fruit lijkt goed gekozen. Er is in het Westen een heel specifieke en aanwijsbare groep die er last van heeft – de tuinders, terwijl de effecten in Rusland beperkt lijken en ook op te vangen zijn met alternatieve lokale producten. Als er geschoten wordt door Rusland dan is het niet in de eigen voet.

Add a Comment

Name (required)

E-mail (required)

Your own avatar? Go to www.gravatar.com

Remember me
Notify me by e-mail about comments