Leiden Rusland Blog

 • Verwijdering tussen Rusland en Oekraïne

  Verwijdering tussen Rusland en Oekraïne

  De hoofdartikelen en commentaren over de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne gaan vooral over het conflict in Oost-Oekraïne, maar de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne verslechteren ook economisch steeds verder. Vorige week blokkeerden actievoerders de toegang tot Oekraïne voor Russische vrachtwagens.
  Read more »
 • Oekraïense corruptie en het Associatieverdrag

  Oekraïense corruptie en het Associatieverdrag

  De grote mate van corruptie in Oekraïne wordt vaak genoemd als reden om bij het aanstaande referendum over het Associatieverdrag met het land, tegen dit verdrag te stemmen. Maar is het beeld van de corruptie in Oekraïne wel gerechtvaardigd? En welke rol zou het corruptieprobleem moeten spelen in overwegingen om voor of tegen het verdrag te stemmen?
  Read more »
 • The same and yet different: the development of the East-Slavic languages

  The same and yet different: the development of the East-Slavic languages

  They are very much alike, yet different : the East-Slavic languages. Russian, Ukrainian and Belarusian have a lot in common. All three of them have, for example, six cases, two verbal aspects and no articles, which places them apart from other Slavic languages such as Bulgarian and Polish. Yet, even among the closely related and strikingly similar East-Slavic languages, one can observe linguistic differences that are too great to neglect.
  Read more »
 • Vrouwen in de Russische cultuur, aan het begin van de 20e eeuw

  Vrouwen in de Russische cultuur, aan het begin van de 20e eeuw

  Tijdens de laatste ASEEES conferentie – de jaarlijkse Slavistentaptoe in de VS – raakte ik verzeild in een interessante discussie. We spraken over gender prejudices in Rusland aan het begin van de twintigste eeuw. Zoals overal in de ontwikkelde wereld hadden vrouwen in Rusland niet dezelfde rechten, en niet dezelfde ontwikkelingsmogelijkheden als mannen. En er was ook een krachtig ontwikkeld informeel paternalisme, dat vrouwen tegenwerkte zich te ontplooien of carrière te maken.
  Read more »
 • Svetlana Alexijevitsj ‒ lijden en leven van de voormalige Sovjetmens

  Svetlana Alexijevitsj ‒ lijden en leven van de voormalige Sovjetmens

  Het mooiste nieuwsfeit van het jaar 2015 was wellicht de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan de Wit-Russische schrijfster Svetlana Alexijevitsj (67). Zeker gezien vanuit het perspectief van de Russische Studies betekent dit een geweldige erkenning en ook meer publieke interesse voor een even ongrijpbaar als aangrijpend fenomeen: het menselijk leven in de postcommunistische wereld.
  Read more »
 • Misdaad zonder straf in Russische verkiezingen

  Misdaad zonder straf in Russische verkiezingen

  Als je de Russische opiniepielingen moet geloven is er geen alternatief voor Poetin en de partij Verenigd Rusland. Niettemin wordt in Rusland op grote schaal fraude gepleegd in verkiezingen. Wat die fraude vooral opmerkelijk maakt is de mate van straffeloosheid en schaamteloosheid waarmee ze wordt gepleegd.
  Read more »