Leiden Rusland Blog

 • What’s New in Russia’s Latest Foreign Policy Concept?

  What’s New in Russia’s Latest Foreign Policy Concept?

  On 30 November 2016, President Vladimir Putin approved a new version of the Foreign Policy Concept of the Russian Federation. This is the second one since his re-election in 2012. By contrast only one was issued under Putin during the entirety of his first two terms as president. Here are five changes to note in the latest version compared to the 2013 Foreign Policy Concept.
  Read more »
 • Hoe heeft Verenigd Rusland de verkiezingen gewonnen?

  Hoe heeft Verenigd Rusland de verkiezingen gewonnen?

  Bij de Doemaverkiezingen van 18 september veroverde Verenigd Rusland 334 zetels: 96 meer dan het vorige zetelaantal en 74% van het totale zetelaantal. Dit zetelpercentage suggereert dat Verenigd Rusland een grote mate van populariteit geniet onder de Russische bevolking, maar in werkelijkheid heeft waarschijnlijk slechts zo’n 15% van de Russische stemgerechtigden op de partij gestemd. Wat verklaart de grote discrepantie tussen de klinkende verkiezingsuitslag en de feitelijke steun voor de partij?
  Read more »
 • De parlementsverkiezingen in Wit-Rusland: de status-quo met een twist

  De parlementsverkiezingen in Wit-Rusland: de status-quo met een twist

  Bij de recente Wit-Russische parlementsverkiezingen van 11 september 2016 zijn 110 leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen. Voor het eerst sinds 2004 zijn er nu ook oppositieleden in het parlement. Het zijn twee vrouwen: de politicus Anna Konopatskaja en de activist Jelena Anisim. Dat duidt echter nog niet op de nakende val van de autocratische president Aleksandr Loekasjenko.
  Read more »
 • Back to the Nineties. Of toch liever niet?

  Back to the Nineties. Of toch liever niet?

  Terwijl het Westen op de jaren negentig terugkijkt als een periode van economische bloei en spectaculair stijgende beurzen, associeert men in Rusland het decennium juist met armoede, hoge misdaadcijfers, sociale ontwrichting en totale chaos. Behalve een kleine burgeroorlog in de hoofdstad (Oktober ’93) vocht het Jeltsinregime nog een oorlog uit in Tsjetsjenië; en dan waren er de gewapende conflicten in Transnistrië en Abchazië.
  Read more »